Paradoxul progresismului ecologist

Sau despre cum geocentrismul ptolemeic reînvie în detrimentul heliocentrismului copernician în scripturile postmodernului.

Miopia raţiunii omului post-1968 mi-e întrucâtva dragă pentru că îl pune pe acesta în cele mai ridicole ipostaze de care el este, evident, inconştient. Este un lucru ştiut că întreaga dogmă a postmodernităţii se bazează pe negarea tradiţiei şi a instituţiilor cele mai definitorii pentru tradiţie. Între ele se remarcă în mod special Biserica care a fost condamnată în repetate rânduri pentru tratamentul ei ipocrit, violent şi antiumanitar din trecut. Una dintre cele mai comune anecdote anticlericale are în prim plan condamnarea nejustificată a lui Galileo Galilei de către Inchiziţie, care l-a găsit pe acesta vinovat de susţinerea unei teze „false şi contrare Scripturii”. Această teză consta în reafirmarea spuselor lui Copernic privind transferarea statului de pivot universal de la Pământ către Soare, alterând considerabil concepţia cosmologică a vremii. Să vă lămuresc de ce am apelat acum tocmai la acest fragment din istoria europeană şi nu la altul, de vreme ce desaga postmodernilor nu e deloc săracă atunci când vine vorba de a evidenţia greşelile trecutului. Pentru că istoria se repetă în chipul cel mai asemănător astăzi, inclusiv la nivelul tezelor „antiscripturale”. Pe de o parte şade soborul isteric al infailibilei Biserici a Mamei Gaia care insistă numai asupra păcătoşeniei inerente omului ca factor de influenţă în procesul de degradare al naturii iar pe de altă parte se găsesc aceşti Galilei contemporani care au îndrăznit să se elibereze din fatalul dans centrifug şi antropocentric al clericilor verzi şi să spun că e naiv să susţii că vina este a omului şi doar a lui într-un sistem precum e cel Solar [vezi aici] şi, chiar mai departe de atât, Calea Lactee:

The Milky Way is a spiral galaxy with arms,” Shaviv continues. „We traverse one of these arms every 145 million years. If the sun’s cyclical changes translate into a shift of one degree on earth, then the changes when we traverse such an arm, close to supernovae, will be on the order of 10 degrees, which is a huge amount. When you look at the geological record of the earth, you see that in the past 100 million years, there were periods with ice at the Poles and periods without ice. I demonstrated in the article that the Ice Ages correlate chronologically with our traversing the arms of the Milky Way. In other words, every 145 million years there is an Ice Age. The conclusion is that cosmic rays affect the earth’s temperature on long time-scales, too.” – paragraf citat din acest articol.

Se înţelege însă că Biserica Mamei Gaia nu consideră aceste învăţături ca fiind congruente cu canonul scriptural, motiv pentru care nu le veţi auzi niciodată predicate în catedralele O.N.U. sau în arhiepiscopiile G20. Dimpotrivă, vor fi condamnate ca eretice, iresponsabile şi oarbe faţă de adevăr. Care este adevărul? Acela că omul este vinovat pentru toate relele lumii şi doar harul divin izvorât din semizeii aleşi în fruntea structurilor suprastatale ne pot mântui de propria noastră pierzanie. Prin suprataxarea industriei, această podoabă pe fruntea oricărei comunităţi, prin impunerea unor cerinţe ridicole statelor emergente şi statelor subdezvoltate prin care să se asigure încastrarea veşnică a acestora într-o mizerie şi sărăcie continuă şi… aşa mai departe!

Înţelegeţi deci de ce l-am numit, pe bună dreptate, paradox. Pentru că progresiştii, care, aşa cum doi plus doi face patru, sunt mereu şi ecologişti [şi antiimperialişti, şi feminişti, şi anticlericali] au căzut în cea mai sublimă capcană pe care le-a întins-o istoria. Au devenit ceea ce au urât cel mai mult: un monument al iraţionalităţii care, însă, spre deosebire de Biserică, nu îşi mai găseşte sprijinul pe o Raţiune Divină. Ci pe nimic. Întregul edificiu e sprijinit pe Nimic şi stă să cadă.

Eu unul aştept cu nerăbdare momentul imploziei. Până atunci, numai de bine.

În încheiere, aş vrea să vă las cu un cânt care surprinde foarte bine duhul sfârşitului pe care atâţia îl invocă fără a-l cunoaşte.

Reclame

12 comentarii

Din categoria Schwarzmann Skinski

12 răspunsuri la „Paradoxul progresismului ecologist

 1. fain zis. progresistii cu toate pretentiile lor de a fi rationali, spre deosebire de altii, stim noi care, cad cum zici si tu exact in opus ratiunii. tot ei sustin cu entuziasm lupta pentru regres social, economic, intelectual si de orice fel (numindu-l orwellian progres). in europa occidentala progresistii sint cei care se aliaza cu barbarismul islamic pentru a lupta impreuna impotriva liberalismului. e putin offtopic, dar iata ce zicea Osama in 2003: “Acestea fiind circumstanţele, nu văd nimic rău în cazul în care interesele musulmanilor coincid cu cele ale socialiştilor în lupa împotriva cruciaţilor, în ciuda credînţei noastre că socialiştii sînt infideli”

  Civilizatia occidentala a tot progresat, a atins culmile, iar de acum se poate merge mai departe doar mergind inapoi, spre regres

 2. Sa stii ca am intrat la ginduri din momentul in care am dat peste referinta la Galileo. Ai dezvoltat o analogie care mi-a stat si mie pe creier in ultimul timp. Ma bucur mult ca formularea ta pune perfect in lumina esentialul.

  „Au devenit ceea ce au urât cel mai mult: un monument al iraţionalităţii care, însă, spre deosebire de Biserică, nu îşi mai găseşte sprijinul pe o Raţiune Divină.”

  Quite right. Dogma Bisericii are rost deoarece Biserica e peste vremuri, se ingrijeste de legatura cu transcendentul. Tot ce e „sub vremuri”, inclusiv stiinta, devin anti- ce isi propune din momentul in care incepe sa postuleze dogme. Antistiinta, antiumanism, etc.

  Excelent eseu.

 3. Emil,

  Obsesia cu care ecologiştii reduc orice schimbare a mediului terestru doar la factorii proximi de influenţă îi pune în postura de a redevenii geocentrici. Şi când te gândeşti la înveninarea cu care au condamnat aceştia geocentrismul ca marcă a iraţionalităţii religioase şi a naivităţii omului… ei bine, este ilar ca să nu spun altfel. Pe lângă tristeţea şi compătimirea care mă încearcă în primă instanţă faţă de ei.

  Quite right. Dogma Bisericii are rost deoarece Biserica e peste vremuri, se ingrijeste de legatura cu transcendentul. Tot ce e “sub vremuri”, inclusiv stiinta, devin anti- ce isi propune din momentul in care incepe sa postuleze dogme. Antistiinta, antiumanism, etc.

  Aşa e! Uită-te, ca un scurt exemplu, la toate paradigmele politice extreme apărute în modernitate. Toate au păstrat o structură similară cu cea a teologiei creştine, privând-o doar de capul ei. Dumnezeu a fost înlăturat pentru a-i putea face loc omului îndumnezeit. Nici o problemă până aici, şi creştinismul consideră realizabilă îndumnezeirea omului. Prin moarte. Însă moartea aceasta este una simbolică rezultată din botez. Acesta este un act care necesită neapărat o axă verticală, pentru că dacă te rezumi la axa orizontală singura moarte pe care o poţi oferi este aceea fizică. Asta au făcut Stalin şi Hitler, care au încercat să răscumpere omul privindu-şi doar şireturile şi netrecându-şi privirea către Cer decât, poate, în semn de sfidare. Vreo câteva zeci de milioane de botezaţi au rămas în urma lor ca o pildă pentru lume despre cum să devii Om Nou.

  P.S.: Long time, no see! 🙂 The community welcomes you back.

 4. Costin,

  Am un canţone care s-ar potrivi de minune ca imn în ţara acestor naivi. Mai ales refrenul.

  Tell me lies, tell me sweet little lies!

 5. Nu degeaba postula Carl Schmitt ca toate ideologiile moderne sunt religii secularizate 😀

 6. Pingback: Paradoxul progresismului ecologist | Secolul 21 ~ 21st Century

 7. Skinski & co, cititorilor, va trimit gindurile mele bune si va doresc un Craciun fericit!

 8. off topic…
  Craciun Fericit Schwarzmann S. 🙂

 9. Emil, Costin,

  Vă mulţumesc mult de urări.

 10. Horia,

  Oferă-mi te rog câteva sugestii bibliografice în ce-l priveşte pe Carl Schmitt. Aşa, ca pentru început. Mulţumesc anticipat.

 11. Phosphoros

  @ SS: Pentrul inceput, incearca The Concept of the Political

  Apoi, as recomanda „Political Romanticism” (o am eu in PDF) si „Teologia politica” (se gaseste pe la biblioteci, in romana). Un mic sfat: ignora toate porcariile corect politice referitoare la el. Dincolo de mizeriile pe care le-a facut si de mizeriile si mai mari care i se pun pe nedrept in spate, vei descoperi un conservator catolic pur-sange, sustinator al spiritualitatii, autoritatii si comunitatii de tip traditional.

 12. Horia, nea’ Google este un mare zgârciob! 🙂 Mi-a arătat câteva pagini şi pe urmă m-a anunţat că trebuie să cumpăr cartea. Nu am nimic dimpotrivă, ce-i drept.

  Aş vrea până una-alta, dacă se poate, să primesc şi „Political Romanticism” în PDF. Mulţumesc anticipat! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s