Valpurgia în Oglindă

Neonaţionaliştii greşesc atunci când se pripesc să înfiereze Halloween-ul pentru simplul motiv că acesta nu ar fi indigen. Mi se pare că ipostaza în care ei se pun atunci când fac una ca asta este suspectă şi ipocrită, pentru că demonstrează lesne că nu înţeleg aspectul esenţial al sărbătorii, şi anume, dimensiunea sacră a festivităţii. Nu voi face referire în cele ce vor urma în mod necesar la răul pe care mercantilismul Occidental îl are asupra Sacrului şi, ca şi o consecinţă a acestui fapt, a văluririi lui. Chestiunea asta e discutabilă şi, până la urmă, la un nivel mult mai primitiv, lucrul ăsta există şi în ţările mai retardate din punct de vedere economic şi social cum ar fi România. Vânzarea coroanelor, a lumânărilor, a pozelor cu TOŢI sfinţii îi fac pe majoritatea acelora care vor să ia parte la ritual să piardă din vedere Mortul în sine în trimentul [ să fie ăsta opusul şi implicit rădăcina detrimentului? orişicum, treacă de la mine ] tezaurului achiziţionat. Cred că ar fi înţelept să nu cădem în ispita fariseismului. Halloween-ul, cât şi Ziua Morţilor, sunt în esenţă aceeaşi sărbătoare. Intrarea lumii naturale în sfera Întunecată a anului este percepută la fel de către Om aproape peste tot, cu oarecare nuanţări determinate de diferiţi factori culturali şi geografici.

Ar trebui să ne bucure şi să ne unească pe toţi un singur gând astăzi, revelat lumii din vremurile antediluviene. Anume că materialul se împleteşte  cu imaterialul, Întunecimea Nopţii accentuată de cursul firesc al naturii fiind catalizatorul acestei confuzii Universale. Suflete lipsite de corp îngânându-se pe străzi cu oamenii, duhurile morţilor alături de cele ale nemorţilor colindând aceleaşi uliţe, un adevărat haos şi lipsă de cardinalitate în care singura scăpare pare să fie Lumina. Aşa că, pe rând, aprindeţi-vă întâi inima iar pe urmă o lumânare păstrând ordinea asta pentru a da sens şi ritualului. Că e într-un dovleac sau pe un suport, acestea sunt doar mici detalii de care mie mi se pare puţin ridicol să ne poticnim.

Cu specială dedicaţie pentru toţi vizitatorii hanului pseudoiudeu:

Godspeed You! Black Emperor, Set Fire to Flames

Reclame

2 comentarii

Din categoria Schwarzmann Skinski

2 răspunsuri la „Valpurgia în Oglindă

  1. Da, intr-un fel ai dreptate. Mi-am pus si eu intrebarea de ce se inversuneaza nationalistii contra Halloweenului si accepta Craciunul sau Anul Nou, care se prezinta azi tot ca sarbatori in slujba mercantilismului. Dar nu uita ca, spre deosebire de altii, avem destule sarbatori care celebreaza mortii, in frunte cu Sambata Mortilor, plus o traditie bogata a parastaselor.

  2. Trăiască Sâmbăta Morţilor.

    Mie îmi ridică foarte mult spiritul participarea la parastase sau chiar la priveghiuri. În special la cele organizate de cercurile superstiţioase ale societăţii, unde nu se îngăduie să rămână vreo oglindă descoperită în casă de teamă ca nu cumva reflexia mortului să ajungă prizoniera veşnică a oglinzii. Sau care practică joviala tradiţie de a juca cărţi la masa mortului. Excelent!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s