Pericolele statului asistenţial – Arabia Saudită

Ce se întâmplă atunci când statul câştigă sume impresionante de bani din exportul de petrol [ Oil accounts for more than 90 percent of exports and nearly 75 percent of government revenues in Saudi Arabia ] şi decide să intervină  furibund în viaţa socială prin proiecte guvernamentale menite să elimine „sărăcia” şi discrepanţele dintre clase? Pierde pe termen lung, în mod evident, iar prin ei indirect şi noi simţim ce înseamnă un prost raţionament economic care găseşte dificil să privească în perspectivă. Pierde pentru că piaţa acestui produs este oscilantă iar socoteala de acasă nu coincide aproape niciodată cu cea din târg.  Atunci când după o bună perioadă de creştere care a început de prin ’70 preţul a ajuns să scadă simţitor prin ’90 multe dintre proiectele acestea guvernamentale au trebuit sistate. Pentru o populaţie care a fost obişnuită să aibă [!] locuinţe gratuite, venituri garantate, benzină şi electricitate subvenţionate şocul a fost suficient de mare ca să… ca să ce? Păi dacă ne uităm la datele de naştere ale tuturor teroriştilor de la 11 Septembrie e lesne de spus care a fost consecinţa.Toţi sunt născuţi în intervalul 1970-1980, provenind din nou-apăruta clasă mijlocie saudită. Apărută prin blagoslovirea financiară din partea statului. Dispariţia ulterioară a statului „bunăstării” a făcut ca mare parte din aceşti tineri cu aplecări intelectuale să cadă în capcana discursurilor extremiste ale imamilor noului islamism militant.

Ce se întâmplă în welfare state? Thomas Sowell o spune foarte clar şi bine într-o dezbatere: „you are subsidizing people to fail.

Presupun că lejeritatea cu care oamenii vor trece peste contraargumentul la socialism prezentat de Arabia Saudită e de la sine înţeles. Însă nu e deloc de neglijat detaliul acesta: toţi teroriştii au făcut parte din generaţia „ajutată” de stat. Când statul rămâne sterp, pruncii încep să urle. Iar urletul lor este repede speculat de şacali, în cazul de faţă cu turban din specia Whabbis Bellicus.

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Schwarzmann Skinski

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s